PTIblog

A Politikatudományi Intézet blogja

Érzelmek és járványpolitizálás: érzelemszabályozási ajánlatok a közösségi médiában

2022. március 30. 10:59

„A magyar politikai elit kellő változatossággal képviselte a magyar állampolgárok érzelmeit a 2020-as COVID-járvány idején” – olvasható az Érzelmek és járványpolitizálás. Politikai érzelemmenedzserek és érzelemszabályozási ajánlataik Magyarországon a Covid-19 pandémia idején című tanulmánykötetben. 

„A magyar politikai elit kellő változatossággal képviselte a magyar állampolgárok érzelmeit a 2020-as COVID-járvány idején” – olvasható az Érzelmek és járványpolitizálás. Politikai érzelemmenedzserek és érzelemszabályozási ajánlataik Magyarországon a Covid-19 pandémia idején című tanulmánykötetben. Különösen igaz ez a megállapítás, ha a vezető politikusok közösségi média jelenlétére összpontosítunk. Facebook-oldalaikon negatív és pozitív érzelmek változó arányban jelentek meg, valamint a jövőre vonatkozóan többféle érzelmet ajánlottak követőiknek.

Hogyan őrizte vezér imázsát Orbán Viktor a pandémia alatt? Mi jellemezte az ellenzéki politikusok online kommunikációját? Vannak közös pontok a két oldal érzelemszabályozási ajánlatai között? A bejegyzés többek között ezekre a kérdésekre kíván választ adni.

A tanulmánykötet fontos kiindulópontja, hogy az érzelem közösségi és egyéni interakciókból összeálló konstrukció, amit a politikai szereplők érzelemszabályozási ajánlatokkal igyekeznek befolyásolni. S ezt érzelemmenedzseri pozíciójukban teszik. A szerzők érzelemszabályozási ajánlatnak tekintik az érzelemmenedzserek nyilvános érzelemkifejezéseit és olyan megszólalásaikat, amelyben felhívják a szavazókat bizonyos érzelmek táplálására.

Az érzelemszabályozási ajánlat nem csak közvetlen érzelemkifejezéssel mehet végbe, a közvetett megfogalmazás egyik példája (2. fejezet, 28. oldal):

„A csata döntő fázisába léptünk.”

Az érzelemmenedzser ebben az esetben Orbán Viktor volt, aki háborús hasonlattal mutatta az aggodalom jogosságát, de egyúttal tettvágyat is sugallt. Ehhez hasonló érzelemszabályozási ajánlatokat közöltek Facebook-oldalaikon a vezető politikusok szöveges és vizuális kommunikációjukban egyaránt. A 2020-as Covid-19 járvány legsűrűbben megjelenő érzelmei a közösségi médiában az aggodalom, a felháborodás és a büszkeség voltak.

Orbán Viktor a vírushelyzet alatt is megtartotta az elmúlt évtizedre jellemző vezér szerepét. Sőt, mivel az Operatív Törzs döntései és a kormányrendeletek több alkalommal az ő oldalán kerültek először nyilvánosságra, fokozódott e jelenség. A miniszterelnök közösségi média jelenléte állandóvá vált, és amikor nem az új szabályozásokról informálta követőit, akkor érzelemszabályozási ajánlatokat tett. Az aggodalom és a büszkeség volt a két legtöbbet használt érzelem az online kommunikációjában.

Ahogy azt a fenti példa is szemlélteti, az aggodalom kifejezéseként általában háborús motívumokat használt. E tekintetben a koronavírus volt az ellenség, amely ellen küzdeni kell, és amellyel a kormányfő veszi fel a harcot. De nem csak nyelvi, vizuális szinten is jelen voltak a háború képei: találkozás az Operatív Törzzsel, fegyveres erőkkel.

A másik fontos érzelemszabályozási ajánlat a büszkeség, a nemzethez kötődő megnyilatkozások voltak. A nemzeti érzelmek legtöbbször a nemzeti színek, a magyar zászló vizuális megjelenítésében nyilvánultak meg. Orbán Viktor bejegyzéseihez használt emotikonok nemzeti lobogót ábrázoltak, valamint megosztott fényképein is felfedezhetők a nemzeti szimbólumok. A miniszterelnök online kommunikációjáról tehát elmondható, hogy markánsan jelen volt benne a tettvágy, a koronavírus elleni küzdelem és a nemzeti érzelmek. Az aggodalom és büszkeség kettősségével pedig nem csak a kemény munkát szimbolizálta, hanem a pozitív jövőbetekintést is felajánlotta.

A politikusi munka megjelenítése nem csak Orbán Viktornak, az ellenzéki politikusok kommunikációjában is fontos volt. Viszont míg a miniszterelnök a legtöbb esetben domináns vezetőként tűnt fel a munkavégzést ábrázoló képein, addig az összefogás politikusainál ez a fajta hierarchia nem figyelhető meg.

Ellenzéki oldalon érzelemmenedzserként Karácsony Gergely, Jakab Péter, Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc és Kunhalmi Ágnes nyilvánult meg a legtöbb alkalommal. Nem minden járvánnyal foglalkozó bejegyzésükben tettek érzelmi ajánlatot, de ahol igen, ott jórészt aggodalommal, felháborodással és haraggal találkozhattak a szavazók. Az ellenzéki érzelemmenedzserekre jellemző negatív érzelemszabályozási ajánlatok nem közvetlenül a vírushelyzetre irányultak, hanem a kormány döntéseinek kritikájaként jelentek meg. Gyurcsány Ferencnél a borúlátó jövőbetekintés és a félelem dominálja a járványügyi intézkedésekről szóló bejegyzéseket. Jakab Péter és Fekete-Győr András Facebook-oldaláról a felháborodás és a harag kettőssége olvasható ki, amely érzelmek szintén a Fidesszel és Orbán Viktorral kapcsolatosak. A Momentum miniszterelnök-jelöltje azonban ezek mellett több olyan tartalmat is megosztott, amiben a céltudatosság és az öröm volt a központi érzelem. Pozitív érzelemszabályozási ajánlatok jellemezték továbbá Kunhalmi Ágnes és Karácsony Gergely bejegyzéseinek többségét. Kunhalmiból sugárzott a jókedv: széles mosolya a személyes jellegű és politikusi munkavégzést ábrázoló fotóin is visszatérő elem. A budapesti főpolgármester bejegyzéseire szintén az öröm és az örömteli jövőbetekintés volt jellemző.

Karácsony és Orbán büszkeséget ábrázoló kommunikációjában érdekes ellentét, hogy míg a miniszterelnöknél a nemzeti érzelmek voltak hangsúlyosak, addig a főpolgármester posztjaira a lokálpatriotizmus és az EU-pártiság volt jellemző. De voltak közös pontok is a két oldalt illetően: a politikusi cselekvés, a jövőről való gondolkodás és a járvánnyal kapcsolatos aggodalom megjelenítése.

Összességében elmondható, hogy a Covid-19 pandémia előtti szerepek nem változtak. Orbán Viktor továbbra is vezérként tűnt fel, az ellenzék pedig a kormány elleni harcot hangsúlyozta ki, mivel szerintük a járványt is csak a kormány legyőzése után lehet visszaszorítani.

Az alábbi linken elérhető a kötet bemutatóján zajlott beszélgetésről készült felvétel: 
https://drive.google.com/file/d/1DCfxAo9AYu9r89B7MEojQg-JXrxzmDSu/view?usp=sharing

A blogbejegyzés az Érzelmek és járványpolitizálás. Politikai érzelemmenedzserek és érzelemszabályozási ajánlataik Magyarországon a Covid-19 pandémia idején című tanulmánykötet alapján készült. A bejegyzést Szilágyi Sára készítette. Sára az EXPRIMER projekt kutatási asszisztense, a BME mesterszakos hallgatója. 

Címkefelhő

2010 aktivizmus alkotmánybíróság hatáskörének szűkítése altruista amnesty international antipluralizmus antipolitika átpolitizálódás autokratikus autonómia balázs zoltán beköszöntő belpolitika bene márton bertha szilvia blog bocskai boda zsolt brexit cenzúra civil ethosz civil szervezetek civil társadalom comparative agendas project comparative manifestos project comparative political data sets corvinus egyetem demokrácia demokratikus ellenzék depolitizálódás diktatórikus diskurzus dk doktorandusz dúró józsef egymillióan a magyar sajtószabadságért eljogiasodás élményvezérelt aktivizmus elszámoltatás érzelmek etnikai tisztogatás eurobarometer european social survey facebook filmek géntechnológia guillotine gyűjtőpárt habermas hatalompolitika hegedűs tamás hibrid rezsim higiénia hitler identitás ideológia illiberális állam integráció jobbik jogállam joguralom kádár-rendszer katharok képviseleti demokrácia kierkegaard konferencia konrád györgy konszolidált demokrácia koppány-csoport kormányzás autoriter módja kormányzásra készülés körösényi andrás korrupció közszolgálati média lenhardt balázs liberális demokráciák magyar politikai rendszer magyar politikatudományi társaság magyarország mávészet mérséklődés metaforák migrációs válság migration aid mikael wigell mnb modern individuum mozgalmi háttér mszp mta tk pti napirend nemzetközi adatbázisok néppárti népszerűség ngo orbán viktor orbán-rezsim papp zsófia parliaments and governments database pártfejlődés partikuláris pártok pártpreferencia patkós veronika patrimonializmus polgármester politikai cselekvés politikai fejlődés politikai pszichológia politikatudomány politikus populáris kultúra populizmus pősze lajos ptiblog radikális radikalizmus rítus róna dániel sajtószabadság soros alapítvány stratégia szakpolitika szegedi csanád szélsőséges személyiségjegyek szórólapok szövegbányászat sztálin szürke zóna tárdadalom társadalmi mozgalmak tisztaság toroczkai lászló török gábor tóth csaba tranzakciós aktivizmus újraválasztás univerzális civiltársadalom-elmélet usaid vaclav havel választási csalás választási szabályok választójog vallások varieties of democracy vendée vona gábor