Megjelent a Munkások 56 című könyv!

Megjelent a Munkások 56 című könyv!

Megjelent a Rainer M. János és Valuch Tibor által szerkesztett Munkások '56 című kötet, aminek szerzői között az MTA TK PTI-ben működő REWORK-OTKA Kutatócsoport munkatársai - Papp Andrea, Alabán Péter és Nagy Péter is szerepelnek. 

Munkások ‘56

Szerkesztette: Rainer M. János és Valuch Tibor

Kiadja: OSZK-1956-os Intézet Alapítvány, Budapest, 2017.

 

A kötet 11 szerző (Alabán Péter, Bartha Eszter, Bódy Zsombor, Kiss András, Nagy Péter, Papp Andrea, Rainer M. János, Somlai Katalin, Szegő Iván Miklós, Valuch Tibor és Varga László ) tanulmányait tartalmazza. Az írások közös vonása a munka és a munkásság világának, szerepének, helyzetének a vizsgálata a modernkori Magyarországon.

A történeti áttekintést nyújtó és a fogalmi kérdésekkel foglalkozó bevezető tanulmányokat követően az írások egyik része az 1956-os forradalom és a munkásság kérdéseire koncentrál, bemutatva többek között a munka és a mindennapok világát Rudabányán az 1950-es években, a munkásság politikai szerepvállalását az Ikarus gyárban, a Csepel-Autógyárban és Ózdon a forradalom időszakában. Az elemzések másik része pedig a munkások és a munkásönigazgatás problémáit elemzi a Kádár-korszakban, illetve a rendszerváltás idején, áttekintve a munkások és a hatalom viszonyát 1956 után, a munka világának sajátosságait a Kádár-korszak vidéki Magyaroszágán és a munkástanácsok megszervezésének kísérletét 1989/90-ben.