PDK workshopok

A populáris kultúra az egyik legfontosabb formálója és közvetítő közege a politikával kapcsolatos a politikával kapcsolatos hiteinknek, meggyőződéseinknek, vágyainknak és félelmeinknek. Műhelykonferenciánknak az a célja, hogy néhány jellegzetes vagy éppen meglepő példán keresztül betekintést nyerjünk a populáris kultúra politikaképébe. Mit árul el tehát a politika természetéről a politikai giccs, a black metal, a fantasy vagy éppen a sci-fi?

 

Sorozatunk célja az, hogy napirenden tartsa a mindennapi életünk egyik legfontosabb részét kitevő populáris kultúra politikai jelentőségének problémáját. Mindannyian órákat töltünk televízió előtt ülve, újságot vagy könyveket olvasva, internetes oldalakat böngészve, könnyűzenét hallgatva. Gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy közben a politika rajta ne hagyja a nyomát a populáris kultúrán és a populáris kultúra a politikán.  A politikatudománynak, ha releváns kíván lenni mindennapi életünk számára, nem szabad ezt a területet mindenestül ignorálnia.

Mivel összetett kérdésről van szó, előadóink nem egységes szempontokat követve, inkább a téma gazdagságát érzékeltetve beszélnek majd filmekről, társasjátékokról, televíziózásról, képregényekről stb.. Lesz előadás, amely inkább a populáris kultúra politikai használatáról, mások inkább a populáris kultúra üzeneteinek politikai tartalmáról szólnak majd. Bízunk abban, hogy a tavalyihoz hasonlóan ez az alkalom is számottevő érdeklődésre tarthat majd számot.