Tüntetők körében végzett kérdőíves lekérdezés

Tüntetők körében végzett kérdőíves lekérdezés

Projektleírás

Kutatási projektünk célja a politikai tüntetéseken részt vevők körében végzett kérdőíves lekérdezés módszerének fejlesztése, standardizálása. A projekt a 2014 és 2016 között Dr. Szabó Andrea vezetésével az MTA TK-ban végzett tüntetéskutatás projektekre támaszkodik. A módszer standardizálásának részeként a projekt partnerek tüntetések kérdőíves lekérdezést fogják végezni a kutatásban részt vevő országokban, így Lengyelországban, Magyarországon és Németországban.

Magyarországon újnak mondható a kérdőíves tiltakozáskutatás (protest survey) módszere. Ennek lényege, hogy közvetlenül érjék el a résztvevőket a kutatók, és így tudjanak releváns adatokat nyerni a tüntetők szociológiai hátteréről, motivációiról, részvételi tapasztalatairól. Maga a tiltakozáskutatás a nemzetközi mozgalomkutatásban nem új módszer. Stefaan Walgrave és Joris Verhulst (2011) részletes tanulmánya szerint az első kérdőíves tüntetéskutatásra 1965-ben, Németországban és az Egyesült Királyságban rendezett atomenergia-ellenes tüntetések vizsgálata során került sor. A módszer segítségével a tiltakozók szocio-demográfiai jellemzői, részvételi tapasztalataik, mozgósításuk körülményei, csatornái, eszközei, valamint a tiltakozás szempontjából releváns motivációik, érzelmeik, attitűdjeik vizsgálhatóak a politikai rendszer, a tiltakozási kultúra, az általános és ügyspecifikus mozgósítási kontextus és a konkrét tiltakozás tükrében.

A lekérdezés során a tüntetők szociológiai és szervezeti hátterét, tiltakozási tapasztalatait és a tiltakozás értelmezési kereteit (frame) kívánjuk vizsgálni. A standardizáció lehetővé teszi összehasonlítható adatok felvételét a részt vevő országokban. A projekt első eredményeinek disszeminációjára 2018 második felében kerül sor.

Projektvezető

Dr. Mikecz Dániel, MTA TK PTI

Résztvevők

Böcskei Balázs, MTA TK PTI

Gerő Márton, MTA TK SZI

Kerényi Szabina, MTA TK SZI

Dr. Piotr Kocyba, Technische Universität Chemnitz

Dr. Jiri Navratil, Masarykova univerzita

Dr. Grzegorz Piotrowski, Europejskie Centrum Solidarności

Partnerintézmények

Europejskie Centrum Solidarności, Lengyelország

Masarykova univerzita, Csehország

Technische Universität Chemnitz, Németország

 

Kutatási gyorsjelentés